Personal Trainer Kosten

Wat mag een personal trainer kosten?

De vraag naar personal training is de afgelopen jaren explosief gegroeid. En daarmee ook het aanbod aan personal trainers. Het kan zomaar zijn dat je in je zoektocht naar een goede personal trainer door de bomen het bos niet meer ziet. En daar komt nog bij, dat de prijzen nogal uiteen lopen. Wat is dan een reëel tarief en wat mag je verwachten voor die kosten?

Kwaliteitsverschil

Inmiddels telt ons land duizenden trainers die in staat zijn een trainingsprogramma op te stellen dat helaas niet altijd leidt tot het gewenste resultaat. Personal training studio’s ploppen als paddenstoelen uit de grond, waarbij de mooiste inrichting en duurste apparatuur de schijn van kwaliteit kunnen wekken. Je kunt je echter afvragen of je wel echt de gewenste kwaliteit krijgt.

Maar hoe weet je als klant wat de kwaliteit van personal training is? Wellicht kijk je naar de personal trainer als referentie, die zelf goed in shape is en weet wat voor hem of haar werkt. Ook dan kun je je afvragen of zijn of haar aanpak ook voor jou werkt en of jouw situatie niet om een andere aanpak vraagt. Zelfs het bezitten van een hoog opleidingsniveau biedt nog geen garantie dat een fitness- of personal trainer beschikt over een hoog vaardigheidsniveau.

Kosten Personal Trainer

Een uurtje struinen op het internet en je leert dat de prijzen van een personal trainer tussen de €40 en €120 per uur liggen. Dat ligt nogal ver uit elkaar. Het zou natuurlijk logisch zijn om voor de goedkoopste te kiezen als je weet dat je overal dezelfde kwaliteit kan krijgen. Dat is echter lang niet altijd het geval. Staat duur dan ook garant voor meer kwaliteit of betaal je meer voor een luxe gym of goede locatie? Met dit artikel helpen wij je op weg in de vaak ondoorzichtige wereld van personal training.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een personal trainer?

We hebben een aantal zaken opgesteld die jou kunnen helpen bij de beoordeling van een personal trainer.

1. Integrale ondersteuning

Veel trainers zijn niet in staat om integrale ondersteuning te bieden. Om op een verantwoorde, veilige en duurzame manier resultaten te behalen is er meer nodig dan alleen verstand hebben van trainen. Er komt heel wat meer bij kijken bij personal training dan slechts uitleggen hoe een oefening uitgevoerd moet worden. Een goede personal trainer heeft ook verstand van voeding, ziet wat fysieke problemen zijn bij het uitvoeren van een oefening en weet deze met behulp van behandeltechnieken op te lossen/verminderen zodat jij meer rendement haalt uit je trainingen en blessures voorkomen kunnen worden.

2. Intake en assessment

Een goede personal trainer start altijd met een intake en een assessment zodat hij of zij een volledig profiel heeft van jou als klant. Op basis daarvan wordt een plan opgesteld. Door goed te kijken naar jouw fysiek en beweegpatroon weet de trainer waar mogelijke problemen en beperkingen kunnen optreden. Daarop moet het trainingsplan aangepast worden. Immers, niet elke oefening is voor iedereen geschikt.

3. Maatwerk

Als persoon is iedereen verschillend, maar ook functioneert iedereen anders. Daarom moet jouw programma perfect aansluiten bij jouw doelstelling, jouw mogelijkheden én jouw beperkingen. Dat kunnen beperkingen zijn in tijd, maar dat kunnen ook fysieke beperkingen zijn zoals verminderde belastbaarheid, voedingsintoleranties, blessures of mentale belasting.
De aanpak die voor jou geschikt is, is dus altijd maatwerk.

4. Een Personal Trainer is een Coach

Een goede coach worden gaat niet alleen over wetenschap, ervaring en mooie titels achter je naam. Het gaat er ook om of hij/zij in staat is goed naar jou te luisteren (ook naar wat je niet zegt) en dat hij/zij zichzelf duidelijk kan uitdrukken. Dit betekent dat jouw coach dus moet beschikken over een volledige set aan soft skills om met jou het gesprek te voeren over dingen die in jouw leven van invloed kunnen zijn op het behalen van het gewenste resultaat.
Een goede personal coach start elke training dan ook met een aantal check-vragen en evalueert, samen met jou, periodiek de voortgang en aanpak.

Ik weet nu wat de kosten zijn voor een Personal Trainer en waar ik op moet letten, wat nu?

Zoek je een personal trainer? Ga dan met een aantal trainers in gesprek om te kunnen vergelijken. Staar je daarbij niet blind op mooie verhalen, zijn of haar shape en de uitstraling van de sportschool of locatie. Luister vooral goed. Stelt de trainer vragen aan jou? Wil hij/zij weten wat jouw doelstellingen zijn? Wordt er gevraagd hoe jouw leven eruit ziet en wat daarin eventueel beperkingen zijn? Hoe reageert hij/zij als jij vragen stelt? Wordt er geluisterd naar wat jij te zeggen hebt en wordt je begrepen? Moet je een assessment doen? Heb je het idee dat het trainingsplan maatwerk is? Heb je inzicht in het volledige traject?

Er zijn dus veel vragen die je jezelf, maar ook de trainer moet stellen. Wees kritisch en maak voor jezelf een gefundeerde keuze. Laat je niet alleen leiden door de kosten; goedkoop kan duurkoop blijken als je ofwel je resultaten niet behaalt ofwel geblesseerd raakt.
Waar het voornamelijk om gaat is dit; welke investering wil jij in jezelf doen en door wie wil jij je daarbij laten begeleiden?

Meer weten?

FoodFitness bestaat uit een team van Performance & Lifestyle coaches met gedrevenheid voor het begeleiden van individuen die specifieke doelstellingen willen halen en hun leefstijl willen verbeteren. Wil je vrijblijvend kennis maken met een van onze trainers? Vul dan het formulier in op onze contactpagina.

Print Friendly, PDF & Email