Krachttraining en beter presteren als topsporter

Krachttraining en beter presteren als (top)sporter – De 4 principes waar je op gericht zou moeten zijn.

Steeds vaker worden we benaderd door sporters om hen te helpen betere performance te leveren in hun tak van sport. Dat varieert van jonge talenten die op nationaal niveau willen doorbreken in teamsporten als voetbal, tot individuele sporters als judoka of wielrenners die in hun discipline kans maken op een podiumplaats op het wereldtoneel. Krachttraining is een effectief middel gebleken voor sporters om te werken aan explosieve kracht (snelheid), limietkracht, uithoudingsvermogen, motoriek en mobiliteit. En dus weten steeds meer (top)sporters dat goede begeleiding het verschil kan maken tussen winnen of verliezen. En daarmee belanden we bij het onderwerp ‘goede begeleiding’. Wat houdt dat in? Wij hanteren daarvoor 4 principes.

1. Je bent zo sterk als je zwakste schakel

Dat klinkt raar, maar je kunt niet optimaal presteren als je niet werkt aan het opheffen van je zwaktes. Je natuurlijke neiging is om eromheen te trainen of je zwakte te compenseren, maar dit zal leiden tot een disbalans en een slechte techniek wat je zal beperken in je vermogen om sterker te worden. Mijn ervaring is dat veel sporters zich niet bewust zijn van die disbalans en waar bij hen die zwakke schakel zich bevindt. Zodra we met iemand aan de slag gaan zullen we dan ook altijd gericht zijn op het ontdekken van een eventuele disbalans en deze opheffen. Dat kan door (een combinatie van) specifieke training, behandelingen, voeding en/of suppletie. Hierover verderop meer.

2. Geef bij krachttraining prioriteit aan het optimaliseren van je techniek

Veel mensen (en zeker fanatieke sporters) zijn erop gericht zoveel mogelijk gewicht te tillen of te verplaatsen. Die focus op zoveel mogelijk gewicht leidt vaak tot een slechte uitvoering van de oefening. Wat je vervolgens ziet is dat het gebrek aan kracht gecompenseerd wordt met andere spiergroepen of systemen, waardoor het effect op de te trainen specifieke spieren of spiergroep nihil is en er een groter risico is op blessures. Die focus op meer gewicht leer je bij ons snel af. Kun je de oefening niet optimaal in de juiste vorm uitvoeren in het minimaal aantal herhalingen, dan is het gewicht te hoog en passen we het altijd naar beneden aan. Tijdens de oefening zijn we dan ook 100% gefocust op de vorm, de uitvoering. Zodra die achteruit gaat, breken we de oefening af. Kortom, een goede techniek is key!

3. Een goede gezondheid vormt de basis van een optimale Performance

Vele jaren studie en heel veel praktijkervaring later weet ik zeker: er zijn universele werkingsmechanismen die aan de basis staan van de menselijke gezondheid. Gezonde voeding, voldoende rust en beweging (naar mijn mening vooral: meer belastbaarheid, sterker bindweefsel en meer kracht ontwikkelen) zijn belangrijk voor elk mens, dus zeker voor mensen die topprestaties moeten neerzetten en dagelijks zware trainingsarbeid moeten leveren. Helaas hebben wij in onze huidige westerse wereld te maken met vele omgevingsfactoren die deze werkingsmechanismen verstoren. Denk hierbij aan nutriëntarme of calorierijke voeding, weinig beweging, medicijngebruik, stress en een vervuild leefmilieu. Het verbaast me nog regelmatig me hoe weinig (top)sporters en hun begeleiders weten over deze mechanismen en in het bijzonder over voeding. Natuurlijk zijn er altijd oermensen die veel ‘crappy food’ eten, er evengoed geweldig uitzien, beresterk zijn en topprestaties leveren. Zij zullen zeggen dat ze het levende bewijs zijn dat wat je eet er niet toe doet. Toch is de kans groot dat zo’n wonderkind eerdaags wordt ingehaald door ontstekingen, blessures en overbelasting. Een op maat voedingsschema (eventueel aangevuld met goede supplementen) om optimaal kracht te kunnen ontwikkelen, voldoende energie te houden voor trainingsinspanningen, om te kunnen herstellen en op het juiste gewicht te komen of te blijven maakt heel veel verschil. Laat je als sporter dan ook begeleiden met voor jou specifieke voedings- en suppletieschema’s en laat je gewicht, je energie en je mentale gesteldheid monitoren. Liefst wekelijks.

4. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden

Een goede trainer kent verschillende trainingsbenaderingen, en zorgt ervoor dat hij nooit is uitgeleerd. Wij performance coaches zijn over het algemeen eigenwijze typetjes, maar kennen ook onze beperkingen. Als iets niet werkt, wanneer we met een aanpak niet verder komen, zwaktes niet opgelost worden met alles wat wij in ons arsenaal tot ons beschikking hebben dan doen we wat we moeten doen. Niet blijven aanmodderen en ieders tijd verdoen, maar een andere benadering kiezen en zo nodig doorverwijzen naar een andere specialist. Het gaat immers om jou en jouw doelstelling. Verschillende opvattingen, verschillende middelen, alleen resultaten zijn belangrijk!

Wil je zelf ervaren hoe Performance Coaching jouw sportieve prestaties kan verbeteren? Neem dan contact op voor een vrijblijvende afspraak!

Print Friendly, PDF & Email