Sportvasten

Sportvasten is onze partner in opleidingen en kennisinstituut op het gebied van Sport, voeding,  bewegen en Personal training

Print Friendly, PDF & Email

Sportvasten

En weer een Sportvastenkuur afgerond, lees hieronder het verslag!

Geschreven door Gunther Nieborg, Man 40 jr

Een korte samenvatting van mijn ervaringen met het sportvasten

De inspanningstest  verloopt goed, de maximale hartslag en het omslagpunt worden vastgesteld,  de trainingszone worden in overleg bepaald.

Afbouwdagen dag  1 t/m3, het moet nog landen, maar het afbouwen gaat geleidelijk, tussendoortjes mis je in het begin wat voeding betreft maar ook als gewoonte. Ik doe nogmaals een verdiepingsslag naar het sportvasten, ben ik goed bezig? De trek is draaglijk maar verhinderd soms een objectieve denkwijze over voeding, met enige discipline houden we vol!  Niets genomen buiten het voorgeschreven protocol. Wel elke avond blij dat ik op bed lig, moe en geen kans meer om wat te eten. ….

Vastendagen dag 4 t/m 6, alleen 3x het sapje, de Metabolic switch en wat pillen, eigenlijk went het en de trek valt reuze mee. Tijdens het sporten treed er wat krachtverlies op, beetje vermoeide benen, het blijft wennen voor mijn als buitensporter actief binnen te zijn echter de bandbreedte van de hartslag is wat beter controleerbaar dus wel aan te bevelen. Met enige aanspraak van Arjan van Wijck tijdens het fietsen gaat de tijd gevoelsmatig gelukkig wat sneller. Wel één keer lekker buiten gelopen toch ff genieten! Opmerkelijk is wel dat ik totaal geen last van mijn astma heb, de medicatie neem ik nog uit gewenning maar het lijkt feitelijk niet (meer) nodig, valt hier nog wat te halen?

Opbouwdagen 7 t/m 10, gek genoeg begin ik hier wat extra’s te missen, ik kijk uit naar de meest eenvoudige dingen van het eten, eindelijk weer fruit en dat te bedenken dat ik dit hiervoor bijna nooit meer fruit at! In 2010 was ik reeds 25 kg afgevallen, Sportvasten heeft een ander doel, sporten en kijken of we kunnen omschakelen, gewichtsverlies zo uiteraard ook nog welkom zijn.

Sportvasten; Volhouden, het inzetten van een veranderproces met betrekking tot voeding, mogelijk gewichtsverlies (weegmoment, een week na de laatste opbouwdag moet nog worden gedaan) zijn de ingrediënten voor een nieuwe uitdaging voor mij. Veel over gelezen, ondergaan en nu afwachten wat de uiteindelijke resultaten zullen worden, ik voel me goed, fit en klaar om weer te gaan opbouwen met de trainingen, terugkomen van diverse blessures.! Arjan bedankt voor de begeleiding en ondersteuning en we houden zeker contact over de voortgang!

Resultaten

Sportvasten 10 dagen
Gewicht                                     -3,5 kg
Vetpercentage                          -1,9%
Vet in gewicht                          -2,4 kg
Buikomtrek                               -8 cm!!!

Algemene resultaten

-Switch van suiker naar vetverbranding
-Sneller herstel na sporten
-Lagere HRrust en hogere anaerobe drempel (betere conditie)

Gunther Nieborg!

Print Friendly, PDF & Email

Sportvasten

Het Sportvasten traject

Sportvasten is een trainingsmethode waarmee je de ‘metabole switch’ van suiker- naar vetverbranding gaat maken. Deze switch zorgt voor een gezonder gewicht, een betere conditie en meer vitaliteit. Het sportvastentraject is echter niet voor iedereen weggelegd. Naast een sterke mentale motivatie moet het lichaam ook klaar zijn om de switch te kunnen maken. Hieronder valt onder meer dat het lichaam niet ziek is en dat het in een voldoende conditie is om te kunnen trainen en het ombouwproces (van suiker- naar vetverbranding) aan te kunnen. Het sportvastentraject is dan ook altijd onder begeleiding van een professionele sportvastencoach of -therapeut en bestaat uit 3 fasen. De coach bepaalt samen met jou welke fasen voor jou van toepassing zijn.

Sportvastenfilm

*Actie bij Lifestylclub LaVita in Veenendaal “1 maad gratis sporten” bij Sportvastenkuur


Prepare for the switch: 

Voordat je een sportvastenkuur kunt doen, moeten je lichaam en geest voldoende voorbereid zijn. Om te kijken of je klaar bent voor een sportvastenkuur, kun je de geschiktheidstest doen. Door een aantal vragen te beantwoorden krijg je een goed beeld wat ervoor nodig is om te kunnen sportvasten en of je bereid bent dit te gaan doen. Als je er nog niet klaar voor bent, kun je contact opnemen met een sportvastencoach om je te helpen met de voorbereiding. Hij of zij kan je dan helpen het juiste conditieniveau te bereiken, de juiste voeding te eten en hoe je om kunt gaan met eventuele ziekte of medicatie.

3 afbouwdagen 1 tot 3 vastendagen 4 opbouwdagen

In ieder geval is het belangrijk dat je fysieke conditie goed genoeg is om 20 tot 30 minuten op een goede intensiteit te kunnen trainen, dat je niet ziek bent en dat je voldoende tijd en rust kunt nemen om de kuur uit te voeren. Zeker tijdens de vastendagen (1 tot 3 vastendagen per kuur) en de laatste afbouwdag is het verstandig zeer rustig aan te doen. Daarnaast is het belangrijk dat je lichaam voldoende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen en eiwitten) binnen heeft om het ombouwproces (van suiker- naar vetverbranding) uit te kunnen voeren. Je coach kan dit bepalen en kan zo nodig in overleg ‘Prepare for the Switch’-supplementen inzetten om je optimaal voor te bereiden.

Zodra je eenmaal goed voorbereid bent, kun je gaan beginnen aan de daadwerkelijke Sportvastenkuur.

Make the switch:

De Sportvastenkuur stimuleert het maken van de metabole switch door het toepassen van specifieke aanpassingen in je voeding in combinatie met sporten. Dit zorgt voor een gelijktijdige afname van de suikervoorraden in het lichaam en in je spieren, waardoor deze steeds meer moeten overgaan op het verbranden van vet. De speciaal ontwikkelde voedingssupplementen uit het startpakket zorgen voor de benodigde extra stimulans om de metabole switch snel en effectief te kunnen maken en leveren brandstof aan de hersenen zodat je intensief kunt sporten tijdens de vastendagen. Ook zorgt de suppletie ervoor dat je de kuur gemakkelijker kunt volhouden doordat het hongergevoel wordt onderdrukt. Daarnaast beschermt het je lichaam tegen spierafbraak.

Om te kunnen meten of je de metabole switch maakt tijdens de vastendagen, wordt tijdens de kuur gebruik gemaakt van urinetesten. Zo’n test bestaat uit een stripje dat door contact met wat urine gaat verkleuren. De mate van verkleuring geeft aan of en in welke mate je bent overgegaan op vetverbranding. Je coach kan met deze resultaten de kuur eventueel bijstellen voor het bereiken van een zo optimaal mogelijk effect. Dit kan zelfs betekenen dat je maar 2 dagen hoeft te vasten omdat je tijdens vastendag 2 al volledig switcht. Bedenk, Sportvasten is een individueel trainingstraject, geen standaard schema en zeker geen dieet.
De metabole switch die tot stand komt door het sportvasten zorgt voor een duurzame verbetering van je lichaam. Na het doen van een sportvastenkuur zien we bij vrouwen een gemiddeld blijvend gewichtsverlies van 2 tot 4 kilogram en een buikomtrek afname van 3 tot 5 centimeter. Bij mannen is dit 4 tot 6 kilogram duurzame gewichtsafname en een verminderde buikomtrek van 4 tot 7 centimeter. Daarnaast zien we bij een grote groep mensen een verlaging van het cholesterol en de bloeddruk en een toename van de algehele conditie, waaronder een sterk verbeterd uithoudingsvermogen (lagere basishartslag en hogere anaerobe drempel), sneller herstel na sporten en minder trek in suikerhoudende producten.

Het is vanaf nu zaak om met simpele richtlijnen de metabolic switch te behouden.

Keep the switch:

Tijdens de Sportvastenkuur heeft je lichaam de metabole switch gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Na de Sportvastenkuur is het belangrijk zo lang mogelijk de metabole switch te beschermen en te voorkomen dat je terugvalt in de suikerstand. Een terugval zou kunnen betekenen dat je niet verder afvalt, of zelfs weer aankomt, en dat je gezondheid en vitaliteit verminderen. De basis voor het behouden van de switch is en blijft altijd regelmatig intensief sporten en een gematigd koolhydraatgebruik. Om je lichaam te helpen de metabole switch te behouden zijn verschillende producten, voedings- en trainingsrichtlijnen ontwikkeld.

Van je coach kun je de trainings- en voedingsrichtlijnen meekrijgen, die je helpen met het behouden van de metabole switch. Daarnaast zijn er verschillende mini-sportvastenkuren beschikbaar (van 1 dag en van 3 dagen), die je kunt gebruiken om de switch te behouden en te reactiveren. Dat is misschien nog wel het meest unieke aan Sportvasten, heb je eenmaal een volledige switch ingetraind, dan kun je versneld je vetverbranding activeren. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die je hierbij kunnen helpen.

  • Klik deze link voor de consumentenfolder over Sportvasten
  • Voor meer informatie zie www.sportvasten.nl
  • Profiel van uw SportvastenCoach www.sportvasten.nl/arjanvanwijck
  • De prijs van de Sportvastenkuur is afhankelijk van het aantal begeleidingsuren, de conditie, gezondheid en voedingspatroon van de klant en is daarom altijd een maatwerk traject. Voor een indicatie van de prijs zie onze tarieven pagina of neem contact met ons op.
Print Friendly, PDF & Email