kokosolie

Kokosolie, een bijzonder (verzadigd) vet

Kokosolie, een bijzonder verzadigd vet

De gewone kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoïden en mineralen verloren gaan.  De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, de zogenaamde extra vierge kokosolie, wordt gemaakt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius. In deze extra vierge kokosolie zijn alle stoffen die goed zijn voor de gezondheid behouden gebleven.

Kokosolie bevat verzadigende vetzuren. Deze vetzuren zijn zeer stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. Bij bijvoorbeeld olijfolie is dit niet het geval en daarom is dit minder geschikt om in te bakken. De olie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het ranzig wordt (bederft).

Kokosolie & MCT’s

Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. Het zijn vooral deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere werking en vele toepassingen (inwendig en uitwendig) dankt. MCT’s worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten eveneens beter worden opgenomen.

MCT’s leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag. Een voordeel voor o.a. sporters is dat deze vetzuren geen carnitine (aminozuur) nodig hebben om te worden verbrand, zodat er meer carnitine overblijft voor de energievoorziening van de spieren. Dit leidt tot een grotere spieropbouw. Daarnaast zorgen de MCT’s voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt. MCT’s leveren dan een snelle energiebron, zodat het lichaam niet hoeft over te schakelen op de inefficiënte verbranding van lichaamsvet of de afbraak van spierweefsel. MCT’s hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken) te worden. Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen die gevoelig reageren op vet.

MCT’s worden veel verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor bijvoeding van ernstig zieke, verzwakte en ondervoede patiënten (ook bij ernstige brandwonden). MCT’s zijn ook te gebruiken bij zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) in instant-voeding omdat MCT’s minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn (zoals lever en pancreas).

De pancreas (alvleesklier) verbruikt minder enzymen voor de vetvertering en wordt daardoor tijdens de maaltijd, wanneer de insulineproductie op zijn hoogst is, minder belast en kan efficiënter werken. Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen.

MCT’s zijn ook inzetbaar bij een bloedsuikerproblematiek. De MCT’s werken in op de werking van de celmembranen (voedingsstof voor membranen en de daarop aanwezige insulinereceptor), waardoor insuline efficiënter werkt.

Kokosolie & dysbiose

In kokosolie komen de vetzuren laurinezuur en caprylzuur voor. Deze vetzuren zijn inzetbaar bij dysbiose bij:

 • Parasieten
 • Wormen
 • Voedselvergiftiging
 • Bacteriën overgroei
 • Schimmels: (Candida Albicans, voetschimmel, spruw, ringworm, etc). Caprylzuur heeft schimmeldodende eigenschappen.

Diverse onderzoeken tonen aan dat kokosolie geen cholesterol verhogende werking heeft. Kokosolie beschermt de huid van binnenuit. Regelmatig eten van kokosolie vervangt de onverzadigde en onstabiele vetzuren (gevoelig voor oxidatie), voor een deel door stabielere verzadigde vetten. Ook van buitenaf werkt kokosolie positief op de huid. De Ph balans van de huid wordt  hersteld door het licht zuurvormend karakter van de kokosolie. Omega 3 vetzuren en omega 6 zoals borrageolie zijn daarnaast goed om aan de voeding toe te voegen om de huid van binnenuit te voeden.

Kokosolie & Schoonheid

Kokosolie uitwendig kan gebruikt worden bij:

 • kloven aan handen en voeten
 • droge lippen
 • psoriasis
 • eczeem
 • schimmelinfecties (zwemmerseczeem, vaginale zalf)
 • (schimmel)infecties in de mond; als tandpasta
 • haarroos, droog haar, luizen, jeuk op de hoofdhuid
 • huidbescherming; als deodorant.

Kokosolie & de keuken

Kokosolie kan gebruikt worden bij:

 • Bakken braden
 • Brood- en knäckebröd maaltijden i.p.v. boter.
 • Brood- en gezonde gebakrecepten
 • Het maken van mayonaise
 • Smoothies en/of ander koude of warme dranken.
Print Friendly, PDF & Email