6 voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken

6 voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken

Ontstekingen kunnen, afhankelijk van de situatie, goed en slecht voor het lichaam zijn. Aan de ene kant is het de natuurlijke manier van het lichaam om zichzelf te beschermen als je gewond of ziek bent. Het helpt het lichaam zich te verdedigen tegen ziektes van buitenaf en het stimuleert genezing. Aan de andere kant kunnen chronische, blijvende ontstekingen juist weer schadelijk zijn. Dat wordt namelijk gelinkt aan een toegenomen risico op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Voeding kan een groot effect hebben op het ontstekingsproces van je lichaam. We geven hieronder zes voorbeelden van voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken.

Suiker en glucosefructosestroop

Suiker (sucrose) en glucosefructosestroop (HFCS) zijn twee soorten suiker die vaak aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Suiker bestaat voor 50% uit glucose en 50% uit fructose, terwijl glucosefructosestroop ongeveer 55% fructose en 45% glucose bevat. Suiker zit in snoep, chips en koekjes, maar wordt ook toegevoegd aan bijvoorbeeld brood, fruitsap, ketchup en yoghurt. Een van de redenen dat toegevoegde suikers schadelijk zijn is verhoogde kans op ontstekingen die kunnen leiden tot ziektes. In een experiment waarbij muizen gevoed werden met veel suiker, ontwikkelden deze borstkanker die zich uitzaaide naar de longen. Dit is gedeeltelijk ontstaan door de ontstekingsreactie op suiker.

Het eten van kleine hoeveelheden suiker in fruit en groenten is prima, maar het nuttigen van grote hoeveelheden toegevoegde suikers is een slecht idee.

6 voedingsmiddelen die ontstekingen veroorzaken

Kunstmatige transvetten

Bijna iedereen is het er wel over eens dat kunstmatige transvetten de meest ongezonde vetten zijn die je kunt eten. Deze ontstaan door het toevoegen van waterstof aan onverzadigde vetten. Deze vetten zijn vloeibaar en door waterstof worden deze wat vaster of steviger. Transvetten worden op voedseletiketten vaak aangegeven als “gedeeltelijke geharde olie” op de ingrediëntenlijst. Transvetten zitten bijvoorbeeld in margarine en worden o.a. gebruikt voor het bakken van fastfood, chips en bakkerijproducten.

Deze transvetten zijn vaak toegevoegd aan bijvoorbeeld margarines en aan bewerkte voedingsmiddelen om deze langer houdbaar te maken. In tegenstelling tot de natuurlijke transvetten die in onder andere vlees zitten, zijn kunstmatige transvetten een oorzaak van ontstekingen.

Plantaardige olieën (omega-6 vetzuren)

Ondanks dat het tegenovergestelde vaak gezegd wordt, is het eten vaak plantaardige oliën niet gezond. In tegenstelling tot vergine olijfolie en kokosolie , worden plantaardige oliën vaak gewonnen uit voedsel met behulp van oplosmiddelen zoals hexaan, een component van benzine. Dit soort oliën zijn bijvoorbeeld maïs-, zonnebloem-, sesam-, pinda-, koolzaad- en sojaolie. Omdat deze zo bewerkt zijn en een hoge hoeveelheid omega-6 vetzuren bevatten bevorderen ze ontstekingen.

Alhoewel sommige omega-6 vetzuren noodzakelijk zijn, bevat de huidige westerse voeding hier meer van dan men nodig heeft. We moeten namelijk meer omega-3 rijke voeding eten, zoals aanwezig in vette vis.

Geraffineerde koolhydraten

Niet alle koolhydraten zijn problematisch. Onze voorouders consumeerden deze namelijk al miljoenen jaren geleden in de vorm van grassen, fruit en wortels. Maar geraffineerde (bewerkte) koolhydraten kunnen ook ontstekingen veroorzaken. Deze bevatten bijna geen vezels meer en die verbeteren juist de controle van de bloedsuiker en voeden de gunstige bacteriën in je darmen. Geraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld, pasta, wit brood, koekjes en rijst.

Overmatig gebruik van alcohol

Gematigd alcoholgebruik kan de gezondheid bevorderen. Echter kan overmatig alcoholgebruik leiden tot ernstige problemen. Teveel alcohol leidt tot een te hoge CRP waarde in het bloed. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. Mensen die vaak teveel drinken kunnen problemen met de darmen ontwikkelen. Denk hierbij aan een lekkende, poreuze darm. Deze aandoening leidt tot ontstekingen die weer leiden tot orgaanschade.

Om dit te voorkomen moet het alcoholgebruik beperkt worden tot twee standaard drankjes per dag voor mannen en één voor vrouwen. Bijvoorbeeld een glas rode wijn.

Bewerkt vlees

Het eten van bewerkt vlees wordt geassocieerd met een vergote kans op hartziekten, diabetes, maagkanker en darmkanker. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld worst, bacon, gerookt vlees en ham. Bewerkt vlees bevat meer Advanced Glycation End Products (AGEs) dan onbewerkt vlees. Dit kan vertaald worden als voortgeschreden-versuikeringseindproducten. Het is een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn, doordat er suiker aan verankerd is. AGEs worden gevormd door het koken van vlees op hoge temperaturen.

Print Friendly, PDF & Email